Hoe worden alcoholvrije en glutenvrije bieren gebrouwen? - leuk om te weten
Speciaalbier wordt steeds populairder, en dit zorgt de afgelopen jaren gelukkig ook voor het ontstaan van nieuwe biersoorten waardoor nog meer mensen van deze heerlijke versnaperingen kunnen genieten, zoals glutenvrij- en alcoholvrij bier. Maar hoe worden deze biersoorten gebrouwen? Wordt alcoholvrij bier überhaupt wel gebrouwen of is er meer sprake van een namaak biersmaak? En wordt bij glutenvrij bier geen mout gebruikt of wordt dit er later uit gefilterd? Wij leggen het je graag uit!
Hoe wordt alcoholvrij bier gebrouwen?
Nederlandse (speciaal)bieren mogen als alcoholvrij worden verkocht als het bier minder dan 0,1% alcohol bevat. Voor alcoholarme bieren geldt een alcoholpercentage van minstens 0,1% en maximaal 1,2% alcohol. Het grootste misverstand met alcoholvrij bier is dat veel mensen denken dat dit bier niet echt 'gebrouwen' wordt. Alcoholvrij bier wordt wel degelijk gebrouwen en er zijn diverse methoden om de alcohol uit het bier te halen. Er is wel een uitzondering: in hele enkele gevallen wordt gebruik gemaakt van mengen van diverse ingrediënten om de smaak van bier na te bootsen. De anderen manieren worden hieronder beschreven:
- Speciale gist: de meest gebruikte methode om alcoholvrij bier te brouwen is door het gebruik van speciale alcoholvrije gistsoorten. Uiteraard produceert de gistcel wel alcohol, maar deze gistcellen zijn zo gemodificeerd dat veel smaakstoffen worden omgezet nog voor de alcoholgisting begint. Vlak voordat dit proces van alcoholgisting van start gaat wordt het proces afgebroken waardoor veel smaakstoffen zijn gevormd zonder dat hier enige (of weinig in geval van een alcoholarm bier) alcohol bij gevormd is.
- Destilleren: de volgende methode, destillatie, is hierna de meest gebruikte methode. Bij destillatie kan een stof door middel van verhitting gescheiden worden van de andere stoffen in een mengsel, in dit geval de alcohol van de rest van het bier. Dit gebeurt door het verschil in kookpunt tussen de stoffen. Het kookpunt van diverse smaakstoffen ligt lager dan dat van de alcohol, deze worden eerst apart opgevangen om later alsnog aan het bier toegevoegd te kunnen worden. Deze methode is duurder dan het gebruik van speciale gist op de kleine schaal, maar voor grootschalige brouwerijen is het efficiënter en goedkoper dan het gebruik van speciale gist.
- Filteren: er kan ook gekozen worden om de alcohol uit het bier te filteren. Onder druk wordt het bier door een speciaal membraam geduwd waardoor de alcohol uit het bier gefilterd wordt. Deze methode is de duurste van de drie aangezien de aanschaf van de apparatuur erg prijzig is. Bij deze methode kan wel de meeste smaak van het bier bewaard blijven.
Wil jij de smaak van alcoholvrije bieren ook eens ervaren? Neem dan hier een kijkje in ons alcoholvrije assortiment
Hoe wordt glutenvrij bier gebrouwen?
Er zijn in Nederland ruim 170,000 mensen met Coeliakie, ofwel glutenintolerantie. In normaal bier zijn deze gluten, de groep van eiwitten die voornamelijk in granen voorkomen, in een te hoge mate aanwezig voor deze mensen. Aangezien deze granen, mout in het algemeen genoemd, de basis vormen voor bijna alle bieren blijven er in het eindproduct altijd wel sporen van gluten zitten, is het glutenvrije bier uitgevonden. In Nederland mag bier glutenvrij genoemd worden als er minder dan 10 ppm gluten in het bier aanwezig zijn. Er zijn verschillende manieren hoe brouwers dit voor elkaar krijgen:
- Filteren: er zijn bepaalde enzymen die op de gluten-eiwitten kunnen binden, die er voor zorgen dat de gluten aan elkaar gaan kleven. Hierdoor ontstaan relatief grote klonten gluten die gemakkelijk uit het bier gefilterd kunnen worden.
- Glutenvrije ingrediënten: er kan ook worden gekozen voor een volledig glutenvrij bereiding van bier. In dat geval wordt mout vervangen door bijvoorbeeld rijst of boekweit. Dit zorgt er voor dat achteraf geen gluten verwijdert hoeven te worden. Wel is de smaak van deze bieren anders dan normale bieren.
- Structuur eiwit: Tot slot zijn er enzymen die zich aan een eiwit binden, waardoor het eiwit een andere structuur krijgt. Door de andere structuur ‘herkent’ het lichaam de gluten niet waardoor mensen met Coeliakie er niet meer ziek van worden. Deze methode zorgt er voor dat het bier het minste zijn smaak verliest.
Ben je benieuwd geworden naar glutenvrije bieren? Klik dan op de link.