Duurzaamheid bij Biervaneigenbodem

We streven bij Biervaneigenbodem naar een duurzame Supply Chain in lijn met de SDG's (Sustainable Development Goals). Dit doen wij door het inrichten van onze keten met lokale toeleveranciers, Nederlandse brouwerijen en een proces met zo min mogelijk transport & afval. Aangevuld met een duurzame retourafhandeling. Dit tezamen resulteert in een duurzame en kostenefficiënte Supply Chain. We leggen ons oog voor duurzaamheid graag uit aan de hand van onderstaande afbeelding.

supply chain Biervaneigenbodem
Schets van de Supply Chain B2C bij Biervaneigenbodem

Key-partners Biervaneigenbodem

Onze Key-partners binnen de Supply Chain zijn op te delen in twee delen: de leveranciers van de brouwerijen en de brouwerijen zelf. De leveranciers van de brouwerijen, voor de ingrediënten van het brouwproces, zijn voornamelijk binnen Nederland gevestigd. Zo zijn er goede mouterijen in Nederland, wordt hop vaak al lokaal geproduceerd, zijn er uitstekende gistleveranciers en worden de bieren verrijkt met lokale Nederlandse kruiden. Dit kenmerkt ook het mooie brouwproces, er kunnnen unieke Nederlandse smaken gemaakt worden door lokale ingrediënten te gebruiken. Uiteraard zijn er uitzonderingen op dit gebied, maar de lokale brouwers zijn vaak juist gecharmeerd van zo lokaal mogelijke ingrediënten om unieke smaken tot stand te laten komen.

Maar wat maakt de relatie tussen deze partners duurzaam? Allereerst betekent het dat de grondstoffen binnen ons land meer benut worden waardoor een minder hoog gehalte aan producten geëxporteerd worden. Er zijn dus minder logistieke uitgaande stromen, maar uiteraard zijn er ook minder logistieke stromen van het buitenland naar Nederland. Met name dat laatste is een mooie duurzame bijkomstigheid van de lokale Nederlandse bierbrouwerijen. 

Ook zijn er diverse Nederlandse brouwerijen waar het brouwproces zelf op een duurzame wijze wordt vormgegeven. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van enkel Biologische ingrediënten of de energievoorziening komt volledig van zonne-energie. Tot slot zijn er brouwerijen die brouwen met restproducten, zoals gered stokbrood van een bakkerij om witbier mee te brouwen bij Bierbrouwerij Uzzewuzze.

Leveringsmethoden B2C Biervaneigenbodem

Naast de duurzame invloeden van de Key-partners, waar Biervaneigenbodem beperkte invloed op heeft, is de levering van bierpakketten aan consumenten een van de onderscheidende onderdelen van de Supply Chain van Biervaneigenbdoem. Er worden aan consumenten drie verschillende methoden aangeboden, deze zijn in onze webshop verwerkt en als keuze beschikbaar bij het afrekenen (zoals ook in de afbeelding te zien):

  1. Optie 1: dit betreft de levering direct vanaf de brouwerij aan de klant via postmaatschappijen als DHL, PostNL en Cycloon. Doordat wij bierpakketten direct vanaf de brouwerij verzenden besparen wij een extra stap transport van de brouwerijen naar ons. Hiernaast zijn dit soort pakketdiensten steeds meer bezig met het op een duurzame wijze (fiets, elektrische auto etc.) bezorgen van de pakketten. Ondanks het feit dat dit onze minst duurzame optie is, hebben we hier een flinke slag op het gebied van duurzaamheid gemaakt door ons volledige core assortiment direct vanuit de leverancier (brouwerij) te laten verzenden.
  2. Optie 2: dit betreft de twee unieke opties van lokale levering door de brouwerij en het ophalen van het pakket in de brouwerij door de klant. We zijn momenteel de enige grote bier webshop die deze keuze kan aanbieden, het is onze duurzaamste optie. Het is namelijk mogelijk om het bierpakket lokaal door de brouwerij te laten leveren, hiermee wordt veel onnodig transport bespaard. Ook is het mogelijk voor de klanten om het bierpakket op te halen in de brouwerij. Na bestelling stellen we de klant op de hoogte als het bierpakket klaar staat. Hiermee wordt veel logistiek bespaard en krijgt de brouwerij de kans om de brouwlocatie aan de klant te laten zien. Ook worden verzendkosten bespaard, ten gunste van de portomonnee van de klant.
  3. Optie 3: dit betreft de enorm efficiënte retour afhandeling van Biervaneigenbodem. Alle verzendlabels zijn zo ingesteld dat het bierpakket bij retour (door niet ophalen pakket, breuk of een foutief adres) altijd terecht komt bij het magazijn van Biervaneigenbodem. Bij het retour komen wordt het bierpakket geïnspecteerd en worden bruikbare bieren opnieuw gebruikt in een zogeheten 'Mystery Bierpakket'. Dit is in ons assortiment de unieke kans om een bierpakket met speciaalbieren van diverse brouwerijen te ontvangen. We houden de selectie geheim en verrassen de klant met unieke bieren waarbij deze retourbieren alsnog gedronken worden. Met deze manier van retour afhandeling is de verspilling minimaal en bieden we de klanten een onderscheidend en duurzaam product aan. 

Leveringsmethoden B2C Biervaneigenbodem

Voor zakelijke bestellingen werken wij op een net iets andere wijze. Het is mogelijk om de brouwerijpakketten te bestellen op de wijze van bovenstaande Supply Chain, anders gezegd: via de webshop. Voor grotere bestellingen met specifieke eisen verzamelen wij de onderdelen van de bierpakketten en vullen dit aan met lokale hapjes (kaas, worst, nootjes van lokale leveranciers). Bij de verpakking letten wij op zoveel mogelijk herbruikbare materialen (karton, hout) en zo min mogelijk niet herbruikbare opvulpapieren (weinig bubbelfolie). Ook zijn wij sinds 2023 overgegaan op een digitaal bierboekje. Het digitale bierboekje bespaart enorm veel papier en heeft vele voordelen voor onze klanten. Er is meer personalisatie mogelijk en de bierbeleving kan nog beter worden overgebracht.

Bij het B2B proces is dus met name de keuze voor de producten enorm belangrijk voor ons. Gezien ons ruime aanbod aan zakelijke bierpakketten zijn we enorm veel bezig om dit per situatie op een zo duurzaam mogelijke manier te doen voor de ingrediënten, maar zeker ook voor het transport. Het kan zijn dat wij dit met een palletlevering leveren, of met pakketzendingen. Ook kan het voorkomen, en dit is met name ons streven, dat de zakelijke bestellingen in route worden gecombineerd met leveringsrondes van onze partner WoonWijzerWinkel.