Waarom worden bieren in blik of in fles afgevuld? - Bier in fles vs Bier in blik – Biervaneigenbodem

Waarom worden bieren in blik of in fles afgevuld? - Fles vs Blik

De blikken lijken een deel van de bierwereld langzaam maar zeker over te nemen. Waar blikken bier eerst voornamelijk werden gebruikt voor goedkope pils zie je tegenwoordig steeds meer unieke speciaalbieren die verkocht worden in blikken. De blikken lijkt van hun oude imago af te komen met flitsende en kleurrijke designs. De ene brouwerij kiest er zelfs voor om hun volledige assortiment op blik te verkopen, de andere brouwerij doet die bij een deel van het assortiment en de rest blijft het liefst bij de 'ouderwetse' fles hangen. Maar wat is hier de reden voor? Wanneer is blik beter en wanneer is fles beter voor het speciaal bier? Wij zochten het voor je uit!

bier fles vs bier blik

De voordelen van bier in fles

  • Alle biersoorten kunnen afgevuld worden op fles. In tegenstelling tot bier in blik kan iedere biersoort in fles worden afgevuld.
  • Fles heeft over het algemeen nog steeds een luxere uitstraling dan blik. Blik wordt vaak, ondanks de prachtige kleurrijke blikken die tegenwoordig gemaakt kunnen worden, toch nog geassocieerd met 'goedkoop' of 'simpel bier'.
  • Het produceren van flessen is minder uitstotend en dus beter voor het milieu. De grondstoffen die nodig zijn opm glazen flessen van te maken stoten per stuk minder CO2 uit dan blikken.
  • Bierflessen kunnen goed hergebruikt worden, en vaak wordt dit gestimuleerd door middel van statiegeld. Een bierfles kan tot wel 40 keer hervuld worden zonder veel extra grondstoffen toe te voegen.
  • Bier uit een fles drinkt en schenkt net iets makkelijker omdat het bier minder erg schuimt. De schuimkraag doseren is eenvoudiger.
  • Bij bier uit een fles kan naast een sierlijk etiket ook een sierlijke top worden toegevoegd wat de fles nog meer karakter geeft. Hier zijn ook diverse mensen fan van, zo zijn er ook bierdop-verzamelaars. Ook zijn er meer mogelijkheden met de vorm van het glas van de fles.

De nadelen van bier in fles

  • Speciaalbier in fles wordt minder snel koud dan bier in blik. Het duurt dus langer om dit in de koelkast of vrieser op de ideale drinktemperatuur te krijgen.
  • Bij blootstelling aan licht veranderd de smaak van bier in een fles redelijk snel. Bij lange blootstelling een licht en een hoge temperatuur kan het bier zurig en donkerder van kleur worden. Bier in fles moet daarom eigelijk altijd koel en donker gewaard worden om de originele smaak van het bier te behouden.
  • Bier in fles raakt in principe sneller beschadigd, en als er schade is leid dit tot scherven wat gevaarlijk is en wat meer werk kost om op te ruimen.
  • Flessen zijn minder goed stapelbaar dan blik en daarom is het transporteren minder efficiënt dan blik. Ook duurt het langer om flessen te vullen dan blikken.
  • Bij flessen komt er sneller zuurstof bij het bier waardoor het bier sneller zijn smaak verliest. Door de mindere druk in een fles komt er ook een minder stevige schuimkraag op het bier waardoor deze in het glas sneller zijn smaak verliest.

De voordelen van bier in blik

  • Een blik beschermd het bier goed tegen daglicht. Hierdoor behoudt het bier zijn smaak beter. 
  • Een blik bier wordt sneller koud en blijft langer koud in een warme ruimte, dit is beter voor het smaakbehoud van het bier.
  • Blikken kunnen sneller afgevuld worden dan flessen, dit verhoogt de productiecapaiciteit van de brouwerij. Ook door het efficiëntere stapelen.
  • Blikken zijn zeer efficiënt te stapelen waardoor meer liters bier in een vrachtwagen versleept kunnen worden.
  • Voor de klant scheelt het in statiegeld, dat is momenteel nog niet van kracht op blikken, maar dit gaat vanaf 2023 wel gebeuren.
  • Speciaalbier uit blik geeft een stevigere schuimkraag.
  • Tegenwoordig is het mogelijk om prachtige etiketten te maken van diverse materialen en met diverse kleuren.
  • Blikken bier kunnen voor een groot deel gerecycled worden.
  • Bierblikken raken minder snel beschadigd dan flessen.

De nadelen van bier in blik

  • Niet alle biersoorten kunnen worden afgevuld in blik. Speciaalbier met nagisting op de fles kunnen hier niet voor gebruikt worden. Doorgaans zijn dit tripels en dubbel maar dit kunnen in principe alle soorten zijn, dit is iets waar de brouwer voor kiest om extra smaak aan het bier te geven. De nagisting zorgt voor de productie van alcohol en extra CO2. Als dit bij blik gebeurd is de kans aanwezig dat het blik ontploft.
  • De smaak van blik is voor sommige mensen een probleem. Veel mensen menen toch een blik-achtige smaak waar te nemen bij het drinken van bier uit blik. Dat metalen terecht komen in het bier is niet officieel bewezen.
  • Het imago van blik is nog steeds niet volledig hersteld. In de supermarkt waren vroeger enkel blikken pils te vinden van de goedkopere biermerken. Gelukkig heeft bier uit blik dit imago tegenwoordig een heel stuk minder.
  • Het produceren van blikken om bier in te vullen is een minder duurzaam proces dan het produceren van glazen bierflesjes.

 bierpakket bestellen

Wil je het verschil tussen bieren uit fles en bieren uit blik graag eens persoonlijk ervaren? Kijk dan tussen onze bierpakketten, bierpakketten cadeau, aanbieding speciaalbier of stel zelf een bierpakket samen

Bedankt voor het lezen en tot snel in onze webshop!

logo biervaneigenbodem

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd