Waarom eten bij een bierbrouwerij? Het proeflokaal met eetgelegenheid bij de brouwerij

Het is een concept wat steeds vaker voorkomt in Nederland, en wij van Biervaneigenbodem zijn daar natuurlijk erg blij mee. Het gaat over 'eten bij de brouwerij'. Steeds meer brouwerijen besluiten om hun brouwerij naast speciaalbier uit te breiden met een proeflokaal waarbij ook hapjes of zelfs hele maaltijden gegeten kunnen worden. Waarom is dit zo populair aan het worden en wat maakt een restaurant en een brouwerij de ideale combinatie? We leggen je dit graag uit en we geven een aantal tips voor dit soort locaties.

eten bij bier brouwerij

Het proeflokaal van Stadshavenbrouwerij uit Rotterdam

De opkomst van de proeflokalen

Maar wat is de reden dat er tegenwoordig steeds meer eetgelegenheden zijn bij bierbrouwerijen? Eigenlijk komt dat vooral door de wederomstand van de kleinere brouwerijen in Nederland. In de Middeleeuwen telde Nederland een gigantisch aantal kleinschalige brouwerijen, met steden zoals Delft waar er alleen al 200 brouwerijen waren. In die tijd waren er in Nederland ook veel brouwerijen met een eetgelegenheid. Hierna kwam de tachtig jarige oorlog die zorgde voor het sluiten van een deel van deze brouwerijen. Toen kwam er in de 19e eeuw ook nog de opkomst van de pilsener. Deze nieuwe biersoort werd zo populair dat het zorgde voor het verdwijnen van heel veel kleine brouwerijen. Hierna waren er nog relatief weinig kleinschalige brouwerijen over dat zorgde voor een daling in het aantal proeflokalen. Pas in het einde van de 20e en het begin van de 21e eeuw ontstond een nieuwe opmars van de kleinschalige bierbrouwerijen. Met name het tweede decenium van de 21e eeuw werd de combinatie bier en eetgelegenheid weer enorm populair. 

De populariteit van deze 'eten bij de brouwerij' locaties hangt dus sterk samen met de hoeveelheid kleine brouwerijen in een land. Maar waar komt dat door? Grootschalige brouwerijen zoals Heineken en Grolsch zijn gericht op het brouwen van grote hoeveelheden bier, waar de brouwerij naast het brouwen van bier vooral wordt gebruikt als plek voor rondleidingen of bijeenkomsten. Kleinschalige brouwerijen daarintegen lenen zich veel beter voor een gezellig en bruisend proeflokaal, ook door de diverse soorten speciaalbier die er gebrouwen worden. Een proeflokaal zorgt maakt het voor bezoekers mogelijk om diverse soorten speciaalbier te proeven. Deze diverse soorten speciaalbier lenen zich ideaal om te combineren met heerlijke hapjes en gerechten. Daarom kiezen proeflokalen bij deze kleinschalige brouwerijen er vaak voor om hun diverse speciaalbieren te combineren met heerlijke gerechten. 

Combinatie van restaurant en brouwerij

Maar wat maakt dit een gouden combinatie? In veel normale restaurants is het lastig om bij ieder gerecht een bijpassend speciaal bier te vinden. Vaak is het wel mogelijk om een wijn-arrangement bij een menu te bestellen maar dit geldt helaas niet voor een bier-arrangement. Brouwerijen met een proeflokaal lenen zich ideaal om speciaalbier wel met eten te kunnen combineren. Hier werkt het niet 'het bier is uitgezocht bij het eten' maar 'de gerechten zijn samengesteld bij de smaak van de bieren'. Dit resulteert in waanzinnige smaakcombinaties waarin de smaak het bier wordt versterkt door de smaak van het gerecht. Aangezien de brouwerij ook de productent is van de drank, en dus niet alleen van het eten, kiezen sommige brouwerijen ervoor om de speciaalbieren iets voordeliger in prijs te maken wat voordelig is voor de bezoekers van de brouwerij uiteraard. Andere brouwerijen kiezen ervoor om deze besparing, en dus extra marge, te gebruiken om een goede chef aan te stellen waardoor de gerechten net zo goed van kwaliteit zijn als de speciaalbieren.

Een ander voordeel ten opzichte van normale restaurants: het bier komt direct uit de tap van de brouwerij. De brouwerij weet als geen ander hoe het bier zo vers en goed mogelijk geserveerd moet worden. Hiernaast kan de brouwerij vaak sneller wisselen tussen soorten van de tap en zo kan je altijd een bier/spijs menu bestellen dat is samengesteld met speciaalbieren van het seizoen. Tot slot zijn brouwerijen vaak enorm gave locaties om te zitten, neem bijvoorbeeld de Stadshavenbrouwerij van de afbeelding hierboven: een gave locatie in de Rotterdamse havens waar je heerlijk bier kunt drinken onder het genot van een bijpassend gerecht terwijl je je tussen de brouwketels bevindt. Kortom een ideaal concept voor de bierliefhebber die ook houdt van een lekker hapjes of voor diegene die de speciaalbier-wereld op een heerlijke manier wilt ontdekken. Of natuurlijk voor iedereen die op zoek is naar een unieke en enorm gezellige plek om te dineren met vrienden, familie of collega's.

eten proeflokaal

Eten bij brouwerij Dockum uit Dokkum

Waar kan je eten bij een brouwerij?

Er zijn diverse locaties waarop je deze ultieme combinatie tussen speciaalbier en lekkere bijpassende gerechten kunt proberen. En de gerechten wisselen: van fingerfood en simpele bijpassende gerechten tot culinaire hoogstandjes. Hieronder geven we je graag een aantal tips van brouwerijen die je bij ons in diverse bierpakketten kunt proeven. Liever eerst voorproeven? Bekijk dan ons grote assortiment aan bierpakketten van ruim 40 verschillende Nederlands brouwerijen. 

  • Waterland Brewery uit Monnickendam (Noord-Holland)
  • Brouwerij Dockum uit Dokkum (Friesland)
  • Brouwerij de Snor uit Arnhem *binnenkort (Gelderland)
  • EIBER bier uit Den Haag (Zuid-Holland)
  • DAVO uit Deventer (Overijssel)
  • 100 Watt brewery uit Eindhoven (Noord-Brabant)
  • Bax Bier uit Groningen (Groningen)

Wil je op je gemakje bladeren tussen ruim 40 verschillende Nederlandse brouwerijen om te zien bij welke brouwerij jij langs wilt gaan voor heerlijke proeflokalen. Lees dan eens het craft beer boek van Raoul van Neer.

Bedankt voor het lezen van deze blog, benieuwd naar meer? Lees dan verder in onze speciaalbier blog. Zin gekregen in speciaalbier? Sinds kort kan je genieten van voordeelboxen met: aanbieding speciaalbier.

PROOST!

Team Biervaneigenbodem

logo biervaneigenbodem

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Grootebroek
Product bekijken
Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Maastricht
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd