Speciaalbier leren waarderen, hoe doe je dat? - De eerste stappen in d – Biervaneigenbodem

Speciaalbier leren waarderen, hoe doe je dat? - De eerste stappen in de speciaalbier wereld

Het fenomeen speciaalbier komt steeds vaker voorbij in restaurants, supermarkten en andere winkels. Er zijn ongelofelijk veel soorten en er is enorm veel informatie te vinden, maar jij wilt graag weten hoe je de eerste stappen zet in de wereld van de speciaalbieren. Wij helpen je graag op weg om je een weg te banen door al deze informatie en om speciaalbier te leren waarderen. 

beer  

Wat is speciaalbier?

De eerste vraag die van belang is: wanneer is bier eigenlijk speciaalbier? Er zijn geen officiële eisen gesteld aan de naam 'speciaalbier' maar doorgaans wordt met speciaalbier al het bier bedoeld dat geen pils (ofwel normaal bier) is. Dat klinkt wellicht iets wat vaag maar in de praktijk zit het grootste verschil in de smaak. Pils heeft een redelijk 'saaie' smaak en is bedoeld om verfrissend en doordrinkbaar te zijn terwijl speciaalbieren veel meer uitgesproken smaken hebben. Zoals de naam het al zegt is speciaalbier gewoon een stukje specialer dan de normale pils, zowel qua smaak als qua ervaring. Er wordt wel eens beweerd dat speciaalbier altijd hooggegist bier is maar dat is niet meer het geval, er zijn ook laaggegiste bieren die speciaalbier zijn. 

Hoe kan ik het beste beginnen?

Nederland kent gigantisch veel brouwerijen, er zijn inmiddels meer dan 650 brouwerijen actief in ons kikkerlandje. De keuze is dus enorm. Bij Biervaneigenbodem maken wij hier onderscheid tussen de streekbieren en de bekende merken. Met de bekende biermerken worden de landelijk bekende biermerken bedoeld die voornamelijk in de supermarkten verkrijgbaar zijn. De streekbieren zijn bieren van lokale brouwerijen die voornamelijk in de streek bekend zijn.

Voor een beginnende speciaalbierdrinker zijn de bekende biermerken ideaal. Deze bieren zijn namelijk speciaal gemaakt voor de algemene bierdrinker en deze bieren hebben geen extreme uitschietende smaken. Om aan de smaken van speciaalbieren te wennen is het verstandig om hier eerst zo veel mogelijk bieren in te proberen. Een mooie oplossing om zo veel mogelijk soorten te leren drinken van de bekende merken is het grote merken bierpakket. Voordeel bij dit pakket is dat er ruime informatie over de bieren wordt meegeleverd, wat helpt om de smaken te herkennen en om het brouwproces te leren begrijpen.

Het vergroten van je bierkennis

Als je eenmaal begonnen bent met het drinken van speciaalbieren en de wondere wereld van het speciaalbier hebt leren kennen dan is het zaak om je bierkennis te vergroten. De beste manier om dit te doen is door zo veel mogelijk speciaalbieren te proeven. Probeer ook zwaardere bieren te proeven en exclusieve bieren te proeven om deze smaken te leren kennen. Uiteindelijk leer je met deze ervaring het meeste. Ook kan het lezen van bierblogs, het bezoeken van bierfestivals of het volgen van biercursussen helpen bij het vergroten van je bierkennis.

Heb je zin gekregen om speciaalbier te gaan proeven? Neem dan eens een kijkje tussen onze bierpakketten: bierpakket cadeau, bier proefpakket, zelf samenstellen of aanbieding speciaalbier.

Succes met het proeven van veel speciaalbiere en vooral veel plezier!

Met dorstige groet,

 

 

 

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd