Waar ter wereld worden de meeste speciaalbieren gedronken? - leuk om t – Biervaneigenbodem

Waar ter wereld worden de meeste speciaalbieren gedronken? - leuk om te weten

Wereldwijd worden steeds meer speciaalbieren gedronken, en op vakanties zie je ook steeds vaker lokale of internationale speciaalbieren op de kaart staan. De markt voor speciaalbieren maakt een wereldwijde opmars en het lijkt is inmiddels een gewaagde concurrent van het oude bekende pils. Dat je in principe overal ter wereld een biertje kunt drinken is bekend, maar hoe zit dat eigelijk met de speciaalbieren? En waar zijn deze speciaalbieren het populairst? Ofwel, waar ter wereld worden nou eigelijk de meeste speciaalbieren gedronken?

Bekijk alle Nederlandse bierpakketten

speciaalbier over de wereld

Wordt overal ter wereld speciaalbier gedronken?

Bijna overal ter wereld wordt bier gedronken, en dat maakt bier tot een het derde meest gedronken drankje ter wereld na thee en water. (waarvan water misschien niet als drank beschouwd kan worden) Er zijn wereldwijd 195 landen waarvan er enkele landen zijn waar alcohol verboden is. Voor de statistieken wordt er in deze landen dus officieel geen bier gebrouwen, al zou het natuurlijk kunnen dat thuis in het geheim brouwsels worden gemaakt. Van de wereldwijd 195 landen zijn er geregistreerde brouwerijen in ten minste 105 landen, landen die hier buiten vallen zijn landen waar alcohol verboden is zoal Libië en Koeweit. In totaal zijn er in deze 105 landen zo'n 19000 bierbrouwerijen. Er zijn geen cijfers bekend hoeveel landen er speciaalbier brouwen maar van deze 19000 bierbrouwerijen is wel bekend dat ongeveer 95% craft beer brouwerijen zijn. Een bierbrouwerij mag een craft beer brouwerij heten als er maximaal 5000 hectoliter per jaar gebrouwen wordt of als minimaal 50% van de brouwerij privaat gefinancierd is. Het zijn juist deze kleine craft beer brouwerijen die speciaalbier brouwen. Door de kleine omvang van deze brouwerijen hebben de brouwers ruimte om te experimenteren met nieuwe smaken. Wij verwachten dus dat er in ongeveer 105 landen speciaalbier geproduceerd wordt, je kan er dus vanuit gaan dat in bijna alle landen waar je ooit gaat komen in je leven wel een lokaal speciaalbier te krijgen is. 

Dorst gekregen van al dat lezen?

Bier proefpakket bestellen -of- Rondleiding met proeverij in de brouwerij

Waar wordt het meeste speciaalbier gedronken?

Er wordt dus op diverse plekken op de wereld speciaalbier gedronken, maar waar ter wereld worden de meeste speciaalbieren gebrouwen? Laten we beginnen met de grootste bier producerende landen ter wereld, dit zijn dus normale bieren en niet speciaalbieren (pils telt hier dus ook mee). Dan zijn de vijf grootste bier producenten ter wereld: China, America, Brazilië, Mexico en Duitsland. Op het gebied van speciaalbier zijn er weer andere landen die in de top 5 staan. De vijf grootste speciaalbier landen ter wereld zijn: America, Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Zelf staan wij als Nederland op de achtste plek van wereldwijde speciaalbier producenten terwijl wij als bierproducent op de dertiende plek van de wereld staan! Bierplatform Untappd heeft een lijst vrijgegeven met gebruikers per land en per stad. Hierin blijkt dat Amerika en Engeland de meeste gebruikers hebben. Over het afgelopen jaar bleek dat Londen de meeste check-ins had, daarna New York, Chicago, Oslo, Stockholm en Amsterdam! America en Engeland zijn op dit moment dus de leiders op het gebied van speciaalbier maar in Nederland wordt speciaalbier ook steeds populairder. Inmiddels zijn er in Nederland rond de 300.000 gebruikers actief op Untappd, en dit aantal groeit elke dag. Bij de app kun je jouw hele speciaalbier reis bijhouden en alle bieren inchecken en raten.

De best beoordeelde speciaalbieren ter wereld

Wat betreft de beste of lekkerste bieren ter wereld, dat is uiteraard een kwestie van smaak. Zo zijn er op Untappd uit ieder land wel bieren te vinden met een uitstekende beoordeling. Wel kan je op basis van de export van bier een uitspraak doen over de populariteit van bieren uit bepaalde landen wereldwijd. Het land dat de meeste bieren exporteerd is ons eigen kikkerlandje: Nederland! Wij exporteren 50% van al het bier dat hier geproduceerd wordt. Een tijd lang was dat vooral pilsener van merken als Heineken en Amstel maar inmiddels komen daar ook steeds meer speciaalbieren van craft beer brouwerijen bij. Benieuwd naar deze Nederlandse speciaalbieren? Probeer dan eens een van deze bierpakketten van eigen bodem. Verder zijn onze onderburen, België, wereldberoemd geworden met hun Belgische stijl biersoorten zoals de trappist, belgian tripel, belgian blond etc. Door velen geprezen door hun unieke smaak en een grote exporteur van speciaalbieren wordt België vaak het bierland van de wereld genoemd maar tegenwoordig wordt deze naam ook toebedeeld aan Nederland door het aantal craft beer brouwerijen en de kwaliteit van het speciaalbier. De derde op deze lijst is verrassend genoeg Australië. Het land is een grote exporteur van pils maar ook speciaalbier is in nabijgelegen landen populair. Je zult de Australische bieren niet snel in een Nederlands café tegenkomen maar in buurlanden zoals Nieuw-Zeeland is het Australische bier erg populair.  

beste speciaalbier land ter wereld
waar worden de meeste speciaalbieren gedronken

Smaakt speciaalbier anders in andere landen?

Met de speciaalbiermarkt die wereldwijd steeds groter wordt en met de makkelijke communicatiemiddelen van tegenwoordig, worden recepten over de hele wereld gedeeld. Er wordt veel geëxperimtenteerd en goede recepten worden onder brouwers doorgegeven, er ontstaan zo elke dag nieuwe soorten of hybrides tussen bestaande biersoorten. Zo worden in Nederland bijvoorbeeld ook Belgian Tripels gebrouwen en zijn er Amerikaanse varianten op de Indian Pale Ale genaamd de American Pale Ale. Als een biersoort vernoemd is naar een bepaalde regio, zoals een American Wheat Ale, dan heeft deze biersoort zijn naam meestal te danken aan een of meer lokale ingrediënten zoals lokale hop, gerst, kruiden of gist. Toch smaakt een Amerikaans speciaalbier anders als deze in Nederland is gebrouwen met exact dezelfde ingrediënten. Maar wat maakt dan het smaakverschil in dit speciaalbier? Dit komt voornamelijk door het water dat wordt gebruikt bij het bier. Vaak wordt gebruik gemaakt van bronwater, en deze is harder of zachter in Nederland dan in Amerika. Aangezien water het grootste ingrediënt is in bier heeft dit invloed op de smaakontwikkelingen bij het brouwproces van het bier. Het bier is niet lekkerder of minder lekker in Nederland dan in Amerika, het is vooral anders. Dit principe is te vergelijken met de pizza's die in Italië worden gemaakt. In Napels bijvoorbeeld smaken de pizza's anders dan in Rotterdam door het water dan wordt toegevoegd aan het meel.

Dit principe zorgt er gelukkig wel voor dat er een mega palet aan smaken is te vinden bij de ruim 19000 bierbrouwerijen die wereldwijd te vinden zijn. Iedere brouwerij werkt met ander water, andere temperaturen, andere ketels, andere flessen en andere processen. En dat maakt de speciaalbier wereld zo enorm leuk om te ontdekken. 

De speciaalbier wereld ontdekken

Maar hoe begin je jouw wereldreis in deze wondere speciaalbier wereld? In ons eigen land natuurlijk! Wij van Biervaneigenbodem helpen je graag een end op weg met onze kennis van de Nederlandse speciaalbier markt. Wij hebben een ruim assortiment aan speciaalbieren van diverse bierbrouwerijen van eigen bodem. Nederland heeft zelf namelijk ruim 800 bierbrouwerijen! Er worden fantastische bieren gebrouwen door onze lokale brouwers. Maak bijvoorbeeld een reis langs brouwerijen in iedere Nederlandse provincie met onze speciaalbier pakketten. Of gun jij een vriend of vriendin die bierbeleving en geef jij hem of haar een bierpakket cadeau

De wereld van speciaalbieren kan nog een beetje ingewikkeld zijn maar daarom hebben wij hier een aantal tips voor je om de eerste stappen te zetten in deze wereld, en je zult er geen spijt van hebben. 

  • Hoe groter de brouwerij, hoe toegankelijker de smaak. Over het algemeen brouwen grote brouwerijen de meest toegankelijke speciaalbieren die gemaakt zijn voor het grote publiek. Denk hierbij aan speciaalbier van bijvoorbeeld Grolsch of Hertog Jan. In tegenstelling tot deze grote biermerken hebben lokale brouwerijen vaak meer uitgesproken smaken, omdat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe smaakcombinaties. Ben je een beginnend drinker dan is een speciaalbier van een grote brouwerij, in binnenland of buitenland, dus altijd een veilige keuze. Hou je van bijzondere speciaalbieren met een eigenzinnige smaak, kies dan voor een speciaalbier van een lokale bierbrouwerij.
  • Ieder land heeft zijn eigen specialiteit. Wil je zeker raak schieten in een bierland waar jij op vakantie bent? Kies dan voor de lokale specialiteit. In Duitsland is dat bijvoorbeeld een Weizen of Schwarz bier, in Belgie de Tripel en Blond en in Ierland de Stout. Vraag aan de local wat de bierspecialiteit is en geniet van de trots van de lokale bierbrouwerijen.
  • Bier is beleving! Probeer altijd zo veel mogelijk te weten over de lokale bieren, dit maakt van een simpel speciaalbier een ware bierbeleving. Dit kan bijjvoorbeeld met een bierproeverij. Bij Biervaneigenbodem vinden wij dit essentieel en daarom leveren wij bij ieder bierpakket een bierboekje met verhalen van de brouwerijen, zo brengen wij de beleving bij jou in huis.
  • Seizoensbieren zijn altijd goed. Dit zijn bieren die in een speciaal deel van het jaar exclusief worden gebrouwen: denk aan zomerbier, lentebier, winterbier of herfstbier. Het leuke aan deze seizoensbieren is dat deze vaak enkel in deze perioden te krijgen zijn. Deze speciaalbieren hebben een smaak die precies past bij de tijd van het jaar. Zo heeft een winterbier een kruidige krachtige smaak om de donkere maanden door te komen en zo heeft een winterbier een frisse fruitige smaak die heerlijk is in het zomerse zonnetje. In het buitenland kun je het beste vragen wat het seizoensbiertje is van de lokale brouwerij.

Hopelijk heb je genoeten van deze blog en heb je inspiratie om de wereld van speciaalbieren te gaan ontdekken.

We hopen je gauw te verwelkomen in onze webshop.

Dorst gekregen van al dat lezen?

Bierpakket cadeau bestellen

PROOST! Team Biervaneigenbodem

logo biervaneigenbodem

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd