Uit welk glas drink ik welke soort bier? En waarom? - leuk om te weten
Bij de meeste horecagelegenheden worden voor speciaalbiertjes allerlei mooie glazen uit de kast gehaald om de beleving op het terras nog beter te maken. Maar welke biersoort hoort nou eigenlijk in welk soort glas? En wat is de theorie die hierachter schuil gaat? Wij zochten het voor je uit!
Weizen glas
Het allereerste weizen is ooit ontworpen door het Duitse biermerk Weihenstephan, met als bijnaam de 'Stephani'. Dit langwerpige glas heeft een ovale vorm aan de bovenkant, waardoor het vele koolzuur aanwezig in Weizen mooi de ruimte naar boven kan vinden. Hierdoor ontstaat een flinke stevige schuimkraag bovenop het bier. Zo wordt het bier beschermt en zo krijgen de gistdraden de ruimte om zich door het bier te verspreiden, wat een heerlijke extra smaak aan het bier geeft en wat het bier extra koolzuurrijk maakt. Je dient dit glas rustig in te schenken: begin bijna horizontaal en laat het glas langzaam steeds verticaler kantelen.
IPA glas
Een glas nodig voor een IPA bierpakket? Dit glas heeft een smalle voet, en een breed middenwerk wat bovenaan licht naar binnen staat. De voet zorgt er voor dat het bier niet snel de kans krijgt om op te warmen. Het brede middagwerk van het IPA glas zorgt er voor dat het bier de ruimte krijgt om de volle hoparoma's te laten ontplooien. De naar binnenstaande bovenkant van het glas zorgt er voor dat alle hoparoma's via de neus waarneembaar zijn voordat je een slok gaat nemen. Dit in combinatie met de waarnemingen op de tong zorgen voor een smaakexplosie. Dit glas dien je in het middenwerk onder een hoek van 45 graden rustig in te schenken zodat een stevige schuimkraag ontstaat.
Blond, dubbel bierpakket, tripel glas
Er zijn ook speciale glazen die passen bij een blond bierpakket of een tripel bierpakket: et zogenoemde trapisten glas, ook wel bokaal genoemd, is geschikt voor elk bier met uitbundige smaken. De grote ruimte in vergelijking tot de andere glazen zorgt er voor dat de uitgesproken smaken mooi gecombineerd worden bij elke slok. Zo kunnen subtiele fruitsmaken een mooie combinatie maken met krachtige nootachtige smaken. Bij het inschenken kan het glas neergezet worden en kan het gerstenat met een rustig tempo ingeschonken worden.
Stout, porter, amber, Engelse pale ale glas
Deze bieren prefereren een kleinere schuimkraag dan de andere bieren. De zware zeer krachtige smaken hebben even de tijd nodig om de smaakpapillen te bereiken, maar dit zorgt voor langdurig genot. Neem rustig de tijd voor dit soort bieren. Glas zeer schuin houden met inschenken en heel langzaam iets meer verticaal bewegen.