Zelf een bierproeverij organiseren - hoe doe je dat?

Het proeven van zoveel mogelijk verschillende bieren is het leukste wat er is, dat vinden wij na al die heerlijke speciaalbieren nog steeds. Maar weet je wat nog veel leuker is? Een bierproeverij organiseren met vrienden, familie of collega's! Jij gunt het deze mensen om ook een kijkje te nemen in de wondere wereld van de speciaalbieren maar je vraagt je vooral af: hoe doe ik dat? Hoe organiseer ik zelf een bierproeverij? Wij geven je graag wat tips om dit te doen.

Toch liever aanschuiven bij de brouwer voor een proeverij?

Bierproeverij in de brouwerij boeken

ÔĽŅOf alvast tussen al onze prachtige bierpakketten kijken?

Alle bierpakketten bekijken

Wat heb je nodig om zelf een bierproeverij te organiseren?

  • Speciaalbier: uiteraard het hoofdingredi√ęnt voor een bierproeverij. Voor beginnende drinkers is het leuk om zo veel mogelijk soorten te proeven, van lichte bieren tot zware donkere bieren. (al is aan te raden om vooral met veel lichte soorten te beginnen) Op deze manier leer je de smaken kennen en de soorten te onderscheiden. Voor de gevorderde drinker wordt vaak gekozen voor enkele favoriete soorten van de aanwezige drinkers, die op hun beurt de anderen kunnen overtuigen van hun favoriete soort. Zo is het leuk om te proeven met een blond, IPA en weizen liefhebber bijvoorbeeld.
  • Informatie over de bieren: minstens even belangrijk bij een proeverij is de informatie over de bieren. Op welke manier worden bieren gebrouwen? Welke smaken kan je herkennen? Wat zijn de verhalen van de brouwers en van de brouwerij? Dit onderscheid het simpelweg proeven van bier tot een proeverij met een ware beleving.¬†
  • Bierglazen: uiteraard drink je speciaalbier uit een mooi speciaalbier glas.¬†Uit de fles drinken dan¬†ben je aan het vloeken in de kerk. Nog beter: wil je echt optimaal van ieder bier genieten? Dan is de temperatuur en de soort glas van belang. Er zijn diverse soorten speciaalbierglazen: een witbier wordt uit een hoog glas gedronken en een tripel wordt uit een bokaal gedronken bijvoorbeeld.
  • Borrelhapjes: het proeven van al die soorten speciaalbier vraagt om een heerlijk hapje. Een lekkere stukje oude kaas, een bierworst met rozemarijn of een zakje notenmix met rozijnen? Wil je echt uitpakken: maak dan bijpassende gerechten die bij ieder biertje dat je samen met de groep opdrinkt.
  • Gezellige mensen: ook geen onbelangrijk ingredi√ęnt voor een succesvolle bierproeverij!

 vrienden bierproeverij organiseren 

Zo organiseer je een bierproeverij

1. Bestel een selectie bieren

Met daarbij borrelhapjes en eventueel glazen bij jouw favoriete webshop  Zorg voor een mooie gevarieerde samenstelling van bieren. Ga voor 5-8 soorten, het is niet nodig om hele flesjes per persoon te serveren, leuker is om een flesje te verdelen over 2-3 personen. (Bij Biervaneigenbodem wordt een boekje met verhalen van de bieren en brouwers bij ieder bierpakket geleverd, dan hoef je daar niet meer over na de denken)

Bier proefpakket kopen

2. Leg het bier op tijd koud

Kijk in het bierboekje of op het flesje op welke temperatuur het bier het beste tot zijn recht komt. Lichte bieren worden doorgaans koud gedronken en zware bieren worden doorgaans wat minder koud gedronken.

3. Begin met lichte bieren

Begin met het schenken (onder een hoek van 45 graden) van lichte bieren met weinig alcohol en bouw dit langzamerhand op naar de zwaardere donkere bieren.

4. Lees het verhaal van de brouwer

Lees voor het drinken van ieder bier het verhaal van brouwers uit het bierboekje of van informatie die je zelf hebt verzameld, neem een goede slok en laat het bier rondgaan in je mond. Kijk of je de smaken kunt herkennen en bespreek met iedereen wat je van de smaken vind.

5. Beoordeel de bieren

Beoordeel de bieren in het bierboekje of op een los blaadje en vergeet niet om de heerlijke borrelhapjes te serveren.

6. Ontdek je favorieten

Ontdek jouw eigen favorieten om de volgende keer nog meer te kunnen genieten van dat speciaalbiertje :)

bierproeverij organiseren met lekkere hapjes borrelhapjes speciaal voor organiseren bierproeverij

Tips voor een bierproeverij organiseren

- Maak het jezelf makkelijk met een speciaalbier pakket (vooraf samengesteld) of kies voor zelf bierpakket samenstellen. Een bierpakket nodig als cadeau? Kijk dan eens tussen onze bier cadeaus en bierpakket cadeaus. Deze pakketten zijn samengesteld op diverse soorten van verschillende brouwerijen. Zo proef je veel verschillende smaken en wordt jij een echte bierexpert. Ook wordt het bierboekje met eettips, glastips en verhalen over de bieren bij deze pakketten geleverd. 

- Neem rustig de tijd: drink rustig en laat de smaak van het bier rustig op je inwerken. Op die manier ga je niet te hard met de bieren en kun je de smaken zo goed mogelijk uit elkaar halen.

- Het maken van aantekeningen naast de beoordeling kan handig zijn om de smaken van alle bieren op een rij te hebben. Na 8 soorten is het vaak lastig om het smaakpallet van de eerste bieren uit elkaar te halen.

- Spoel de glazen tussentijds om. De smaak van de bieren mag niet be√Įnvloed worden door andere bieren die hiervoor geschonken zijn.

- Check de bieren in op onze Untappd: Biervaneigenbodem. Ben je van plan om vaker speciaalbieren te drinken? Dan is Untappd ideaal, je houdt hierbij alle bieren bij die je ooit gedronken hebt en je kunt deze zelf beoordelen. Zo zie je door de tijd heen welke bieren jouw favorieten zijn.

- Lees onze andere blogs 'Blogvaneigenbodem' voor nog meer informatie over bieren: welke soorten zijn er? kan speciaalbier over de datum gaan? hoe worden diverse soorten bier gebrouwen? En nog veel meer.

 

Hopelijk gaat dit jou helpen om een geslaagde bierproeverij te organiseren die voor herhaling vatbaar is!!

PROOST, geniet ervan!

Groeten, de mannen van Biervaneigenbodem

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Grootebroek
Product bekijken
Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Maastricht
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd