Bier personaliseren - een eigen biermerk creëeren
Er zijn enorm veel soorten speciaalbier op de markt, ieder met een eigen naam en ontwerp. De ene bierfles heeft een prachtig etiket en de ander heeft een grappige naam. Maar wat is er nog leuker dan al deze verschillende bierflessen? Je eigen bierfles natuurlijk! Er zijn verschillende manieren om je eigen fles bier te ontwerpen en te maken. Wij van Biervaneigenbodem leggen in deze blog graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Kleine flessen
Het is bij kleine bierflessen van 33cl, die doorgaans in veel bierpakketten worden gebruikt, in de basis op drie manieren mogelijk om zelf een etiket te ontwikkelen en te brouwen.
Allereerst kun je er voor kiezen om een thuisbrouwpakket te kopen. Dit is een eenvoudig pakket met alle benodigden ingrediënten en apparatuur wat nodig is op bier te kunnen brouwen. Een thuisbrouwsel is doorgaans een brouwsel van 5-6 liter bier. In een boekje wordt stap voor stap uitgelegd hoe alle stappen van het brouwproces moeten worden doorlopen en, afhankelijk van de biersoort, heb je na 2 tot 4 weken je eigen speciaalbier. Na het brouwen kun je er voor kiezen om het bier af te vullen met een eenvoudige thuis-afvul machine, hierbij kun je etiketten ontwerpen en online bestellen bij een label leverancier. Het voordeel is dat het een zeer goede manier om voor het eerst kennis te maken met speciaalbier. Het nadeel is dat het niet je eigen recept is waardoor het niet veel extra waarde geeft om er een eigen label op te plakken. Alternatief voor deze manier van brouwen is het brouwen in pannen met eigen ingrediënten, een methode die door veel beginnende brouwers wordt gebruikt.
En dat brengt ons bij optie twee, namelijk het huurbrouwen bij een brouwerij onder toezicht van een echte brouwer. Dit is overigens een mooie vervolg stap op het thuisbrouwpakket maar kan ook prima als uitje met een groep vrienden. Bij een aantal brouwerijen in Nederland, bijvoorbeeld Brouwerij de Kip (Ossenisse) of Brouwerij Dockum (Dokkum), is het mogelijk om een kleine batch bier te brouwen waarbij je gebruik maakt van het proefbrouwsysteem van de brouwerij. Dit zijn vaak kleinere ketels waarin de brouwerij experimenteert met nieuwe recepten, om nieuwe bieren te ontwikkelen voor in het assortiment, voordat het in een grote batch wordt gebrouwen. Bij sommige brouwerijen is het mogelijk om zelf onder begleiding gebruik te maken van deze kleine proefbatches en om daarmee je eigen speciaalbier te brouwen. In tegenstelling tot een thuisbrouwpakket is het hierbij mogelijk om al je ingrediënten zelf samen te stellen: zelf geselecteerde mout, hop, kruiden en gist. Dit in jouw gekozen hoeveelheden samen met het proces (temperaturen, lengte van het proces etc.) en in samenwerking met de brouwer zorgt voor jouw unieke speciaalbier! De kwaliteit en authenticiteit van dit bieren liggen een stuk hoger dan bij het thuisbrouwen. Meestal gaat dit om brouwsels van 50-100 liter. Bij deze brouwerijen is het vaak ook mogelijk om de etiketten mee te bestellen, waardoor deze ter plekke op de flessen ge-etiketeerd kunnen worden op een professionele manier.
Nog een stap verder is het huurbrouwen van een volledige batch speciaalbier. Dit is vaak een stap verder en dit wordt dan ook pas gedaan als je zelf het bier wilt gaan verkopen. Dit gaat namelijk om hoeveelheden van minimaal een paar honderd liter. Voor veel nieuwe biermerken is dit een eerste stap om een biermerk te beginnen, met een uniek en eigen recept en met weinig opstartkosten omdat niet geïnvesteerd hoeft te worden in een eigen dure brouwinstallatie. Het brouwproces werkt voor een groot deel hetzelfde als bij de proefbrouwsels, enkel wordt gebruik gemaakt van grotere ketels. Evenals bij het brouwen in de proefketels vindt de brouwdag bij deze brouwsels ook vaak op een dag plaats. Hierna moet het bier natuurlijk nog vergisten. Als het brouwsel helemaal goed gaat is het resultaat en de smaak van het bier vrijwel identiek aan het speciaalbier uit een proefbrouwsel. Doorgaans wordt deze brouwmethode gebruikt om bieren door te verkopen, dus zeer zelden voor eigen gebruik.
Grote flessen
In de basis is zijn er voor het brouwen van grote flessen speciaalbier precies dezelfde methoden als het brouwen van kleine flessen, er zit immers hetzelfde bier in. Maar waar kleine 33cl bierflessen voor recreatief gebruik vaak door vriendengroepen worden gebruikt, buiten de brouwerijen om, is dat voor grote bierflessen van 75cl vaak net een beetje anders. Deze flessen worden namelijk ook veel gebruikt voor bedrijven om het bier te kunnen personaliseren met hun eigen bedrijfslogo. Ook bij Biervaneigenbodem is het mogelijk om zelf een grote bierfles te personaliseren. Wil je namens jouw bedrijf een vrijblijvende offerte ontvangen? Klik dan op de knop hieronder.
Uiteraard zijn er ook brouwerijen die er voor kiezen om hun eigen bieren uit te brengen op een grote fles. Lange na niet alle brouwerijen doen dit omdat het afvullen van grote bierflessen een intensiever arbeidsproces is dan het afvullen van kleine bierflessen. Vaak kan dit niet door de zelfde afvulmachine en dit komt er op neer dat de brouwers alle grote flessen met de hand moeten afvullen en etiketteren. Voor beginnende brouwerijen kan het een goedkope oplossing zijn om zelf online etiketten te bestellen en het etiketteren zelf handmatig te doen nadat de flessen zijn afgevuld, dit scheelt uiteraard in de arbeidskosten.
Bier accessoires
Uiteraard mogen de bieraccessoires niet ontbreken als je dan eindelijk je eigen biermerk hebt gecreëerd.Bieraccessoires zijn niet alleen praktisch, het ook is een waanzinnig goede marketingmethode. Zo leveren wij bij Biervaneigenbodem bijvoorbeeld bij ieder bierpakket cadeau een bieropener met ons logo en een houten bierkist met ons logo. Het is ook mogelijk om eigen bierviltjes te ontwerpen en die te leveren bij een mooie bestelling van jouw bieren. Verder is het nog mogelijk om een bierglas met jouw logo te laten bedrukken of om stickers met het logo van jouw biermerk uit te brengen. Het weggeven of verkopen van deze accessoires is een mooie manier om jouw biermerk op een unieke manier in de markt te zetten, en het zorgt onbewust voor meer naamsbekendheid.
Bedankt voor het lezen van deze blog, benieuwd naar meer? Lees dan verder in onze bier blog.
PROOST!
Team Biervaneigenbodem