Wat zijn barrel aged bieren? - leuk om te weten – Biervaneigenbodem

Wat zijn barrel aged bieren? - leuk om te weten

Wat zijn toch die dure bieren met 'barrel aged' of 'ba' op het etiket? Er zijn steeds meer brouwerijen in Nederland die deze bieren aanbieden, altijd in beperkte oplage beschikbaar en voor minimaal het dubbele van de prijs voor normale speciaalbieren. Maar wat maakt deze bieren zo duur en waarom zijn ze zo geliefd door de kenners?

De naam

De naam barrel aged (letterlijk vertaald vat verouderd) ofwel vatgerijpt houdt in dat het bier nadat het klaar is om gebotteld te worden, niet wordt gebotteld maar dat het in houten vaten wordt gerijpt. Dit gebeurt doorgaans vanaf 9 maanden en kan tot wel 3 jaar gerijpt worden op deze vaten. Het zijn zware speciaalbieren die geschikt zijn voor dit proces, denk aan een quadruppel, een stout of doppelbock. Erg belangrijk voor de smaak is het soort vat waar dit bier op gerijpt wordt. Er wordt veel gebruik gemaakt van Whiskey vaten omdat deze smaak een mooie balans geeft met de donkere smaken van het bier dat gebruikt wordt voor het rijpen. Van Bourbon vaten tot peated whiskey vaten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook kan gebruik gemaakt worden van rumvaten, portvaten en zelfs van sherryvaten. Het vat heeft zijn naam te danken aan de drank die hier eerder in heeft gerijpt. Het is erg belangrijk dat dit daadwerkelijk het geval is, op die manier heeft het hout de smaak van de wiskey, rum of port opgenomen en kan dit het later afgeven aan het bier.  

Kennismaken met Barrel Aged bier? Bestel dan:

Bekijk alle Barrel Aged bierpakketten

Smaak

Door het rijpen in houten vaten krijgt het bier een houtachtige smaak met tonen van vanille, chocolade, caramel. De diepere smaken zijn afhankelijk van het vat waarin het heeft gerijpt. In een whiskey vat komen tonen van whiskey terug in het bier; evenals rum, sherry of port bij hun vaten doen. Bij een peated whiskey krijgt het bier een mooie rook-achtige smaak als tegenhanger van de zoete tonen van het hout.

Soorten

Enkele voorbeelden van namen die worden gebruikt om de vaten aan te duiden in de namen van de barrel aged bieren zijn:

  • BA in een bourbon whiskey vat gerijpt: bourbonised bier
  • BA in een peated whiskey vat gerijpt: peated barrel aged
  • BA in sherry vaten gerijpt: sherry BA
  • BA in rum vaten gerijpt: rum BA

Waar is het te koop?

Kijk hier om te zien welke barrel aged bieren wij op voorraad hebben!

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd