Welk bier bij welk gerecht? Bier-spijs combinaties uitgelegd

Er zijn talloze soorten en smaken te vinden in de wereld van speciaalbier. Het smaakpalet van speciaalbieren reikt een stuk verder dan het smaakpalet van wijn. Door de verschillende varianten van ingrediënten hop, mout, gist en zelfs water zijn er enorm veel smaakcombinaties mogelijk. Ook verschillende methoden in het brouwproces zorgen voor diverse mogelijke smaakcombinaties. Toch wordt wijn nog altijd vaker bewust gecombineerd met eten, terwijl de mogelijkheden van bier-spijs combinaties nog veel groter zijn. We leren je in deze blog graag de trucjes voor het combineren van eten met bier.

bier spijs combinatie

 

Hoe combineer je bier met eten?

Er zijn een aantal basisprincipes die belangrijk zijn om bier te kunnen combineren met eten en tot de juiste bier-spijs combinaties te komen. Allereerst de belangrijkste regel: het gerecht is de basis, het bier wordt daarmee gecombineerd. De reden hiervoor is dat er in het ruime smakenpalet van bier, bepaalde smaken zijn die de smaak van het gerecht kunnen verminderen. Denk hierbij aan een zeer bitter bier bij een zoet gerecht. Hierdoor is het zaak om het gerecht als basis te nemen en daarbij een bier te kiezen dat de smaken versterkt/ondersteund. Dit brengt ons ook bij de tweede regel: combineer zware bieren met zware gerechten, en lichte bieren met lichte gerechten. Om te voorkomen dat het bier de smaken van het gerecht in de weg zitten, of dat het bier een te lichte smaak heeft voor het gerecht, is het zaak om lichte bieren (met een lichtere smaak en een lager alcoholpercentage) te combineren met lichte bieren en idem dito voor zware bieren en zware gerechten. De derde kernregel voor het combineren van bier en eten is: gebruik de ABC-methode om de smaken van het bier te matchen aan de smaken van het gerecht. Het speciaalbier moet passen bij een van de letters A,B of C. A, accent, zorgt voor een bier dat dezelfde hoofdsmaak heeft als het gerecht. Bij een zoet gerecht wordt dan bijvoorbeeld een zoet bier gekozen. B, brug, zorgt voor een speciaalbier dat aanvullend of versterkend werkt. Heeft het gerecht tonen van banaan, dan kan je kiezen voor een weizen. (dit bier heeft ook tonen van banaan) C, contrast, is een tegenstellige smaak die een extra dimensie geeft aan het bier. Dit is de lastigste van de drie, aangezien een tegenstellige smaak kan zorgen dat de smaak van het gerecht verminderd wordt. En dat brengt ons bij de laatste kernregelen: proef altijd of het bier het gerecht versterkt. Omdat er binnen de soorten speciaalbier zoveel soorten smaken mogelijk zijn is het altijd zaak om te proeven of de bieren het gerecht daadwerkelijk versterken.

De basisregels voor bier spijs combinaties

  • het gerecht is de basis, het bier wordt daarmee gecombineerd
  • combineer zware bieren met zware gerechten, en lichte bieren met lichte gerechten
  • gebruik de ABC-methode om de smaken van het bier te matchen aan de smaken van het gerecht
  • proef altijd of het bier het gerecht versterkt

Bier proefpakket bestellen of Proeverij in de brouwerij

bier met eten combineren

 

Welk bier past bij welk gerecht?

Om er de regels zoals hierboven weergegeven in de praktijk te brengen sommen we hier de biersoorten op die bij bepaalde gangen en gerechten horen. 

  • Aperatief: Als aperatief is een licht speciaalbiertje heerlijk dat de eetlust opwekt. Denk hierbij aan: lager (pilsener bijvoorbeeld), brut bier (champagnebier), lichte blonde bieren (algenbier bijvoorbeeld), session IPA (een lichte IPA), een fruitbier (sour ale bijvoorbeeld) of American Wheat ale (amerikaans witbier)
  • Voorgerecht: Bij een voorgerecht zijn wat lichtere bieren lekker. Een witbier of weizen past goed bij een voorgerecht met vis. Een saison past goed bij een voorgerecht met vlees. Bij een vegetarisch gerecht komt een amber bier mooi van pas.
  • Tussengerecht: Voor een tussengerecht is van belang dat een warme soep niet gecombineerd mag worden met bier! Een koude soep zoals gazpacho kan gecombineerd worden met een witbier of een lichte blond.
  • Hoofdgerecht: Voor het hoofdgerecht zijn diverse bieren mogelijk, afhankelijk van de smaken bij het hoofdgerecht. Voor vleesgerechten zijn amber, dubbel, quadrupel of een kruidige tripel ideaal. In het bijzonder zijn kruidige bieren zoals een bock lekker bij wildgerechten. Voor visgerechten zijn witbieren, weizen bieren, saison bieren, licht bittere IPA bieren en fruitige tripels het lekkerst als bier-spijs combinaties. Voor vegetarische hoofdgerechten geldt: een kruidig gerecht is lekker met een bock, amber, saison of tripel. Een fruitig/fris gerecht is lekker met een witbier, weizen, frisse IPA of frisse blond.
  • Dessert: Als dessertbier zijn er een aantal mogelijkheden. Bij een kaasplankje smaakt een barley wine (gerstewijn) of een zoetige tripel het beste. Bij een gerecht met chocolade of ijs kan je het beste gaan voor een stout, porter of een quadrupel. Bij een gerecht met veel fruit zoals een fruitsalade kun je het beste gaan voor een fruitig bier zoals een sour, fruit ale of een dubbel IPA.
  • Digestief: Wat ons betreft is er maar een unieke biersoort om de avond mee af te sluiten, barrel aged bier! Dit is doorgaans donker bier dat na het brouwen maandenlang heeft gerijpt op eikenhouten vaten waar meestal voorheen whisky in heeft gerijpt. Dit geeft het bier een complexe en uitgebreide smaak.

Heb je inmiddels al zin om de keuken in te gaan? Als je jouw gerechten hebt samengesteld kan je zelf een bierpakket samenstellen met speciaalbieren van Nederlandse bodem om tot de beste bier-spijs combinaties te komen. Liever eerst alle smaken van de bieren ontdekken? Bestel dan een van onze bierpakketten. We hebben namelijk het grootste assortiment aan bierpakketten van Nederland.

PROOST! We hopen je snel te zien in onze webshop.

logo biervaneigenbodem

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Grootebroek
Product bekijken
Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Maastricht
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd