EBU en EBC van bier - feiten over bier – Biervaneigenbodem

EBU en EBC van bier - feiten over bier

Op de meeste bierflesjes staat met een getal aangegeven wat de EBC en de EBU van het bier is. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? En hoe wordt het bepaald? Op deze vragen gaan we in deze blog antwoord geven zodat jij jouw vrienden van uitleg kan voorzien bij het volgende bierpakket dat je meeneemt.

EBC

European Brewery Convention (EBC) is een Europese afspraak over de maatstaaf van het bepalen van de kleur van bier. Hoe hoger de EBC, hoe donkerder het bier van kleur. En hoe lager de EBC hoe lichter het bier van kleur. De EBC kan variëren tussen 1-120 (en daarboven), heel licht geel tot niet doorschijnend zwart. 1 EBC komt qua kleur overeen met 1ml jodium opgelost in 100ml water. Een pils heeft gemiddeld een EBC van tussen de 6-12 terwijl een Imperial Stout een EBC van boven de 80 heeft. Hieronder staat een tabel met daarin de EBC per kleur. Soms wordt wel eens een bepaalde EBC-waarde gekoppeld aan een bepaald soort bier maar dat is incorrect.

De kleur van het bier (en daarmee de EBC-waarde) wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoeveelheid en soorten mout. Een amber mout maakt zoals de naam het al zegt amber. Ook zijn er mouten die het bier zeer licht van kleur houden. Soms worden geroosterde mouten gebruikt, bijvoorbeeld bij een Stout of een Porter. Deze geroosterde mouten zorgen voor een hogere EBC-waarde en donkerder bier. Bij toevoeging van meer mout wordt het bier donkerder, denk aan een Quadrupel vergeleken met een Enkel bier. De hoppen geven daarnaast ook nog een lichte kleur af aan het bier, maar dit heeft meer invloed op het stamwortgehalte (plato) van het bier.

Bekijk alle bierpakketten

 EBC Kleur
6-9 Lichtgeel
9-12 Geel
12-20 Goud
20-30 Amber
30-45 Koper 
45-75 Donker bruin
75-120 Zeer donkerbruin (doorschijnend)
>120 Zwart (niet doorschijnend)

Overzicht van EBC-waarden met kleurindicatie

LET OP: het gaat bij EBC dus over de licht- en donkerheid van het bier maar NIET over de helderheid van het bier. Dit wordt aangeduid met stamwortgehalte, aangeduid in Plato. Het stamwortgehalte is de hoeveelheid vaste stoffen in het bier.

 

Om EBC te berekenen zijn er verschillende formules, bijvoorbeeld de formule van Mosher, Daniëls en Moyer. Over het algemeen wordt de EBC waarde aan de hand van bovenstaande tabel geschat. 

malt mout bier

EBU

EBU, ook wel European Bitterness Unit is ene Europese eenheid voor de bitterheid van bier. Hoe hoger de EBU waarde is, hoe zuurder het bier. En hoe lager de EBU waarde is, hoe minder zuur. 1 EBU staat gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter bier. Een pils heeft voor de vergelijking een EBU waarde van 25, wat als redelijk bitter wordt ervaren. 

De bitterheid van bier, en daarmee de EBU waarde, wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanwezige (alfa) zuren in de hop die gebruik wordt in het bier. Ook kunnen sommige stoffen uit kruiden en mouten invloed hebben op de bitterheid van het bier. Online zijn diverse sites en formules te vinden die kleine brouwers helpen met het berekenen van de EBU waarde van hun bier. In de tabel hieronder tref je een overzicht van diverse EBU-waarden en hun bitterheidsindicatie.

Rondleiding in de brouwerij

 EBU Bitterheidsindicatie
5-20 Weinig bitter 
20-30 Licht bitter
30-45 Bitter 
45-60 Sterk bitter
>60 Zeer bitter

EBU-waarden met bittterheidsindicatie 

LET OP: EBU is NIET hetzelfde als IBU. IBU is een internationale eenheid die vooral in Amerika wordt gebruikt om de bitterheid van bier te berekenen. Deze eenheid wordt op een net iets andere manier berekend dan de Europese EBU.

Zo, nu weet je alles over de EBC en EBU waarden die op bierflesjes staan. Kijk eens of je deze waarden zelf kan halen uit een van onze bierpakketten:

- Bierpakket als cadeau: bier cadeau of bierpakket cadeau

- Bierpakket voor een proeverij: speciaalbier pakket of zelf bierpakket samenstellen (met meer dan 200 soorten speciaalbier)

- Bierpakket om de koelkast te vullen: aanbieding speciaalbier (nieuw bij Biervaneigenbodem: de voordeelboxen!)

hop bier

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd