Brouwerij De Fontein - ontdek de Brouwerij
Het verhaal van Brouwerij De Fontein
Het verhaal van Brouwerij De Fontein begint in 2003 bij in Stein bij Rik en Lonneke Brouns. Vlakbij de oude locatie van Brouwerij De Fontein, die in 1915 haar deuren sloot, wilden zij de geschiedenis nieuw leven in blazen. Dit idee kreeg in 2003 vorm toen de gemeenteraad van Stein akkoord gaf op de bouw van een bierbrouwerij met proeflokaal op de Ondergenhousweg. Rik en Lonneke zijn beiden afgestudeerd als levensmiddelentechnoloog, Rik gespecialiseerd in industriële microbiologie en Lonneke gespecialiseerd in de levensmiddelenchemie. De brouwerij werd uiteindelijk in mei 2006 officieel geopend, toen deze historisch locatie was omgetoverd tot volledig operationele brouwerij met proeflokaal. De Fontein is een ambachtelijke bierbrouwerij waarin smaakbeleving en omgeving centraal staat. De naam brouwerij dekt al lang de lading niet meer. Er worden inmiddels veel meer producten ontwikkeld op eigen terrein, met de focus op circulariteit. Denk aan producten zoals fruit, kruiden, vruchten, honing en sinds kort ook hun eigen hop. Het terras en het restaurant wordt ‘De Gasterie’ genoemd, hier worden gerechten geserveerd met de focus op hun eigen circulaire producten. En uiteraard kan je in De Gasterie ook genieten van de heerlijke speciaalbieren. Voor de echte beleving raden we aan ons eens een bezoek te brengen aan de prachtige locatie om de dit unieke concept te ervaren.

De brouwerij is een energiezuinige stoombrouwerij waar zo duurzaam mogelijk gebrouwen wordt. Er wordt gewerkt met ingrediënten direct van het land en de focus ligt op klassieke stijlen met een eigen twist. Deze stijlen worden eigen gemaakt met kruiden, vruchten en bloesems. Brouwerij De Fontein is een van de kleinste volledig operationele brouwerijen van ons land.
Circulair gebrouwen bier
“Afval bestaat niet, in alles zien we een mogelijk tot (her)gebruik en daarmee verlagen we onze foodprint gigantisch. Graanresten (bostel) voeren we na het brouwen aan onze eigen varkens en het vlees van deze scharrelvarkens wordt 100% gebruikt. Bierresten zetten we door destillatie om in een hoogwaardige bieralcohol die wij vervolgens weer gebruiken voor onze likeuren en gins. Oud brood uit de horeca vormt weer de basis voor een nieuw bier.
We zetten duurzame, circulaire, korte ketens op die we waar mogelijk zelf volledig in de hand hebben. Van hopplant tot de schuimkraag, alles wordt op eigen terrein verwerkt.”

Feiten en cijfers
Naam brouwerij | Brouwerij De Fontein |
Oprichtingsjaar | 2003 |
Type brouwerij | brouwerij |
Stad | Stein |
Provincie | Limburg |
Producten van Brouwerij De Fontein
Heb je jouw ideale product bij Brouwerij De Fontein nog niet kunnen vinden?
Kijk dan eens tussen een van onze andere producten: