Welke bieren zijn het lekkerst in de zomer? Zomerbier tips voor specia – Biervaneigenbodem

Welke bieren zijn het lekkerst in de zomer? Zomerbier tips voor speciaalbier! - leuk om te weten

Het is eindelijk weer zo ver, de zomer is weer begonnen. Lekker in de zon genieten van een heerlijk verfrissend speciaalbier. Maar welke soorten speciaalbier kun je het beste drinken in de zomer? En hoe geniet jij optimaal van jouw drankje in de zomerse zon?

Hoge temperaturen, lage alcoholpercentages

Uiteraard heeft iedere speciaalbierdrinker zijn of haar eigen favorieten. Voor sommige mensen betekent dit donkere krachtige bieren en voor andere mensen betekent dit lichtere frissere bieren. De mensen die krachtige bieren erg waarderen zullen dit in de zomer ook prima kunnen drinken. Deze bieren hebben doorgaans een stuk hogere alcoholpercentages dan de lichtere bieren, wat in de zomer niet altijd wenselijk is in combinatie met hoge temperaturen. Merendeel van de speciaalbier drinkers houdt daarom in de zomer van bieren met een lager alcoholpercentage. Deze soorten (die hieronder toegelicht worden) hebben vaak een wat frissere, fruitigere smaak en hebben een dorstlessender karakter; wel zo prettig in de hete zomer. Hiernaast zorgt het lage alcoholpercentage ervoor dat biertje niet meteen als een bom in slaat :). Tot slot passen de frissere smaken van deze soorten vaak mooi bij de borrel- en barbecue hapjes die in de zomer veel geserveerd worden.

Je leest hieronder onze tips om optimaal van jouw zomerbier te kunnen genieten! Klik op de namen om ons assortiment te bekijken.

Biertips voor de zomer (en eettips)

  • Witbier: het klassieke voorbeeld van zomerbier. Een verfrissend tarwebier van hoge gisting. In tegenstelling tot weizen bier wordt bij witbier vaak een extraatje toegevoegd om het bier extra karakter te geven, zoals sinaasappelschil of koriander. Het bier heeft vaak een alcoholpercentage van ongeveer 5%. Een witbier smaakt heerlijk bij fruitsalade, zachte kazen, sushi, witvis, oesters en mosselen. Serveren op 4-6 graden. Bij Biervaneigenbodem stel je gemakkelijk een eigen witbier bierpakket samen. De Amerikaanse variant op witbier is de American Wheat Ale
  • Weizen: het bekende Duitse weizen. Volgens het Reinheitsgebot gebrouwen bier, wat moet bestaan uit minstens 50% tarwemout. Hiernaast mag er niets extra worden toegevoegd zoals bij witbier. Weizen heeft een frisse volle romige smaak met een lichte hopbitterheid. Het bier heeft doorgaans een alcoholpercentage van iets boven de 5%. Weizen smaakt heerlijk bij gerechten met witvis, rauwe vis, rauw vlees en gebakken vis. Serveren op 4-6 graden.
  • Blond: een van de bekendste soorten speciaalbier: blond bier. Het bier heeft in de basis dezelfde ingrediënten als pilsener (pilsmout bijvoorbeeld), alleen wordt blond bier met hoge gisting gebrouwen. Blond bier heeft doorgaans een mooie hopbitterheid en tonen van citrus en fruit, wat het bier een verfrissend karakter geeft. De meeste blond bieren zitten tussen de 5 en 7% alcohol, maar de dubbel blond bieren gaan meestal richting de 10%. Zelf een blond bierpakket samenstellen met bieren uit alle uithoeken van Nederland, dat kan gemakkelijk via de webshop. Blond bier is heerlijk bij visgrechten, oosterse gerechten en andere gerechten met verfijnde smaken. Serveren op 5-7 graden.
  • Lager: het bekendste voorbeeld van lager bier is uiteraard de pilsener, maar er zijn veel meer soorten die stiekem een stuk lekkerder zijn dan pilsener zoals mexicaanse lager en hoplager. Lager is de verzamelnaam voor laaggistende bieren van rond de 5% alcohol. De lage gisting geeft het bier zijn toegankelijke en dorstlessende smaak, de toevoeging van hop zorgt voor een mooie bitterheid. Lager bier is heerlijk bij gerechten zoals carpaccio, salades en pittige gerechten. Serveren op 4-6 graden.
  • Indian Pale Ale (IPA): Pale Ale bieren zijn bieren van hoge gisting met een grote hoeveelheid hop. Dit geeft het bier zijn bittere fruitige smaak. Dit fruitige karakter zorgt ervoor dat het bier ideaal is voor in de zomer. Er zijn IPA's die een meer fruitig karakter hebben en IPA's die een meer bitter karakter hebben. IPA bier is lekker bij salades, gegrild vlees (BBQ) en kruidige gerechten. Serveren op 5-7 graden. Session IPA is een variant op IPA met een lager alcoholpercentage, extra geschikt voor de zomer dus! Bestel hier jouw zelf samengestelde ipa bierpakket.
  • Saison: Saison bier is speciaalbier van hoge gisting met een kruidig hoppig karakter met een frisse afdronk. Om een speciaalbier 'saison' te mogen noemen moet het bier aan de lange lijst criteria voldoen, waar het maximaal op twee punten vanaf mag wijken. Er worden vaak nog specerijen toegevoegd om het bier extra karakter te geven. Saison heeft een alcoholpercentage van 5 tot 7%. Saison is heerlijk bij gekruide gerechten, pittige gerechten en vleesgerechten. Serveren op 4-6 graden.
  • Fruit bier: fruitbieren worden ook veel in de zomer gedronken. De zoete zure smaken van aardbeien, kersen en blauwe bessen zijn heerlijk in het zonnetje. Biersoorten zoals sour, radler en fruit ale zijn heerlijk bij desserts, maar uiteraard ook heerlijk om los van te genieten in het zonnetje. Serveren op 4-6 graden.
  • Zomerbock/lentebock: bockbieren zijn bieren met hoge gisting die seizoensgebonden kruiden als toevoeging krijgen. Zomerbock heeft vaak koriander en sinaasappelschil als toevoeging wat het bier een fris en fruitig karakter geeft. Het zijn doorgaans bieren rond de 6% alcohol. Deze bieren zijn heerlijk bij diverse vis- en vleesgerechten. Serveren op 5-7 graden.

Met deze biertips moet het helemaal goedkomen in de zomer. Zo kun jij jouw gasten een heerlijk (bijpassend) speciaalbier serveren, PROOST!

 

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd