Wat is een microbrouwerij? En wat is het verschil met een grote brouwerij?
In Nederlands is er over de afgelopen jaren een enorme toename geweest in het aantal microbrouwerijen. Terwijl Nederland 35 jaar geleden nog maar 8 (grote) brouwerijen kende zijn er inmiddels meer dan 700 te vinden in ons kikkerlandje. Het grootste deel van deze toename wordt veroorzaakt door de toename in microbrouwerijen. Maar wat is een microbrouwerij? Wat is het verschil met de grote brouwerijen? En waarom zijn er ineens zoveel microbrouwerijen te vinden in Nederland (en daarbuiten)?
Bekijk alle Nederlandse bierpakketten
Brouwmeester John van de Delftse Brouwers
Wat is een microbrouwerij?
Bij het horen van het woord microbrouwerij denk je aan een hele kleine brouwerij, qua omvang of qua productie. Maar wat is dan klein en is dat wel echt wat het woord micro in deze samenstelling betekent?
Er zijn verschillende definities van het woord microbrouwerij in verschillende landen. In Engeland worden microbrouwerijen namelijk gekenmerkt door hun productiehoeveelheid. Bij een productie van minder dan 5000 hecotliter per jaar (een half miljoen liter, al snel gelijk een meer dan anderhalf miljoen flessen) mag je jezelf als brouwerij officieel een microbrouwerij noemen. In Amerika wordt een microbrouwerij meer gezien als een soort bierwinkel die zelf brouwt. De regel daar luidt als volgt: er wordt in een zogeheten brouwerijwinkel bier geschonken en verkocht, buiten deze hoeveelheid mag tot maximaal 75% elders worden gedistributeerd en verkocht. Ondanks dat deze regel een stuk 'strenger' lijkt dan die van Engeland zijn er toch slechts 100 brouwerijen van de 1759 brouwerijen in Amerika die zich geen microbrouwerij mogen noemen.
In Nederland is er geen kwantitatieve maatstaaf voor de naam microbrouwerij maar over het algemeen wordt het volgende gezegd: een brouwerij is een microbrouwerij als deze geen massaproductie draait en als er periodiek een groot aantal verschillende soorten speciaalbier gebrouwen kunnen worden. Dit houdt in dat na het brouwen van een blond bier bijvoorbeeld snel een productie voor een quadrupel kan worden opgestart in de brouwerij. Met massaproductie wordt uiteraard volume bedoeld maar vooral volume van een soort bier, in de productie wordt dit continueproductie genoemd. De continueproductie wordt uitgelegd bij het volgende kopje, dit is een manier van productie die in deze grote brouwerijen wordt gebruikt.
Stadsbrouwerij Dordrecht is een zeer kleine microbrouwerij waar ambachtelijk speciaalbier wordt gebrouwen door vrijwilligers samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een maatschappelijk verantwoorde microbrouwerij.
Wat is het verschil tussen een micro brouwerij en een grote brouwerij?
Maar wat zijn nou echt de verschillen tussen een micro brouwerij en een grote (of macro) brouwerij?
Het doel van de productie is een zeer belangrijk verschil. De productie bij een micro brouwerij is erop ingericht om veel te kunnen experimenteren met nieuwe smaken door ingrediënten, temperaturen en processen gemakkelijk te kunnen veranderen. Hierbij worden meerdere kleinere batches gebrouwen, vaak heeft een microbrouwerij tenminste 6 soorten in het assortiment en wisselen de soorten mee met het seizoen. Het hoofddoel is het brouwen van exclusieve bijzondere bieren, ook wel bekend als de speciaalbieren. In sommige gevallen wordt ook pils gebrouwen met een twist. Door de kleinere hoeveelheiden zijn deze bieren (bijna) altijd duurder dan de brouwsels van de grote brouwerijen.
Grote brouwerijen hebben als productiedoel om een grote hoeveelheid te produceren van een klein assortiment aan bieren, denk hierbij een het pilsener van Heineken. Een belangrijke onderdeel van deze brouwerijen is de consistentie en efficientie. Deze bieren moeten efficient gebrouwen zijn om concurrerend te kunnen zijn met vergelijkbare bieren op het gebied van prijs (de klant is een stuk prijsbewuster en er zijn afspraken met bijvoorbeeld supermarktketens) en consistentie. Een pilsje van Brand moet namelijk in Rotterdam precies hetzelfde smaken als een pilsje van Brand in Friesland. Of een flesje Corona waarbij de klant verwacht dat deze ter wereld hetzelfde moet smaken. Om dit te kunnen waarborgen wordt bij de meeste grote brouwerijen een continueproces gebruikt waar de processen constant gemeten kunnen worden. Dit verhoogt niet alleen de consistentie maar ook de kostenefficientie van het brouwproces. Door dit ingewikkelde proces kunnen deze brouwerijen slechts een aantal soorten bier brouwen in zeer grote hoeveelheden.
Kort gezegd zijn microbrouwerijen een stuk vrijer in de variatie in smaak en de kosten van het brouwen. Deze brouwers kunnen makkelijker van een oud of eerder gebruikt recept afwijken om er zelf een nieuwe draai aan te geven, in tegenstelling tot de grote brouwerijen. En dat maakt het aanbod in smaak van de craftbrouwerijen zo enorm breed.
Jos, brouwmeester van brouwerij de Kip uit Ossenisse. Een brouwerij waar huurbrouwers terecht kunnen om hun eigen bieren op de markt te brengen.
Waarom zijn er zoveel microbrouwerijen in Nederland?
Zoals eerder hierboven gemeld is er de afgelopen jaren een enorme opmars geweest in het aantal microbrouwerijen in ons land, en niet zonder reden. Het is namelijk een stuk aantrekkelijker en laagdrempeliger geworden om je eigen speciaalbier op de markt te brengen. Allereerst is er natuurlijk steeds meer vraag naar speciaalbier, aangezien de populariteit toeneemt, en dat vraagt uiteraard naar een groter aanbod. Door deze vraag zijn er ook meer en betere leveranciers van (lokale) grondstoffen voor het brouwen van bier. Denk aan graanleveranciers, hopleveranciers, gistleveranciers en flessen/verpakkingsleveranciers. Ten tweede is het laagdrempeliger en toegankelijk geworden om zelf een speciaalbier op de markt te brengen, en dat bevordert de ontwikkeling in de biermarkt alleen maar meer. Het is namelijk mogelijk om te huurbrouwen, zoals het voorbeeld van Brouwerij de Kip van hierboven, waarbij de brouwerij zijn brouwinstallatie verhuurd om te brouwen. Dit in combinatie met crowdfunding wordt veel gebruikt om een nieuw en hip biermerk in de markt te zetten. Ten derde zijn er in Nederland steeds meer brouwverenigingen en brouw-websites die informatie en ideeën onder brouwers verspreiden en die brouwers onderling laat communiceren middels fora of bijeenkomsten. Door deze grote bron aan informatie is het een stuk beter te doen om te leren brouwen dan vroeger, al blijft het natuurlijk een ambacht om een uniek en lekker speciaalbier te maken. (laten we dat niet vergeten)
Heb je dorst gekregen na het lezen van deze blog en wil jij de ambachtelijke speciaalbieren van deze lokale microbrouwerijen proeven? Neem dan eens een kijken bij ons grote assortiment aan bierpakketten. Of bestel een van onze bier proefpakketten en ontdek speciaalbieren van diverse brouwerijen terwijl je leest over de verhalen van de brouwers achter deze bieren. Op zoek naar speciaalbier met korting? Kijk dan bij onze nieuwe collectie van de voordeelboxen: aanbieding speciaalbier. Bij het drinken van speciaalbieren horen natuurlijk bijpassende bierglazen!
Bedankt voor het lezen van deze blog, benieuwd naar meer? Lees dan verder in onze speciaalbier blog.
PROOST!
Team Biervaneigenbodem