De invloed van het bierglas op de smaak

Iedereen weet dat er bierglazen zijn in verscillende soorten en maten. Als je speciaalbier drinkt bij een kenner op het gebied van bier, bijvoorbeeld na een rondleiding in de brouwerij, dan krijg je bij iedere biersoort zo ongeveer een ander bierglas. Maar is dat echt bevorderend voor de smaak of is het een slimme truc van de spelers in de biermarkt? We leggen het je graag uit!

invloed bierglas op smaak
Twee biersoorten in hetzelfde bierglas, kan dat wel?

Heeft het bierglas invloed op de smaak?

Met de grote hoeveelheid bierglazen die alleen al in Nederland te vinden zijn moet het haast wel dat de vorm van het bierglas van invloed is op de smaak. Uiteraard verkopen brouwerijen graag hun eigen bierglas met bedrukking, maar hiernaast is het ook wel degelijk van invloed op de smaak. De vorm van het bierglas zorgt ervoor dat de focus gelegd wordt op drie aspecten van het speciaalbier:

  • Het aroma
  • De schuimkraag
  • De temperatuur van het bier

De vorm van het bierglas bepaalt hoe vrij de aroma's zich in het glas kunen bewegen. Hoe breder het bierglas hoe vrijer de aroma's zich in het glas bewegen. De tegenhanger van de ruimte die wordt geboden aan deze aroma's is de hoeveelheid koolzuur die in het bier blijft zitten. Hoe breder het bierglas, hoe meer aroma's vrij komen maar hoe minder koolzuur in het bier blijft zitten. Er moet per biersoort dus zorgvuldig worden besloten in welke verhouding de diepe aroma's en de schuimkraag in verhouding tot elkaar moeten zijn. Tot slot is de vorm van het bierglas ook van invloed op de temperatuur bij het drinken. Een smal en lang bierglas kan de lage temperatuur langer blijven behouden dan een breed glas. Er zijn bieren die op hogere temperatuur gedronken mogen worden waardoor een opwarming van het bier juist gewenst is. Ook zorgt een warmer bier ervoor dat er meer aroma's vrijkomen.

Biersoorten per bierglas

Maar wat betekent dit voor het type bierglas per biersoort?

Bierglazen voor lichte bieren

bierglazen voor lichte bieren

In de basis vragen lichte frisse bieren (zoals IPA, Blond, Witbier, Weizen. Saison en pilsener) om hogere smallere glazen. Het heeft over het algemeen een minder breed smakenpallet dan de donkere bieren en bestaat vooral uit frisse, kruidige, moutige en hoppige smaken. Om deze smaken voor en tijdens het drinken in het bierglas tot zijn recht te laten komen is geen enorm volume nodig. De gewenste smaken komen goed tot hun recht in een smaller bierglas. Hiernaast zijn die bieren die koud gedronken willen worden en waarbij koolzuur van essentieel belang is. Er zijn qua kleur uitzonderingen van bieren die in een hoger smaller glas gedronken worden, denk aan stout en porter bieren. Deze smaken zijn optimaal bij een lagere temperatuur dus een smal glas is dan de beste optie.

Bierglazen voor donkere bieren

bierglazen donkere bieren

Voor donkere bieren (zoals dubbels, tripels, quadrupels en barrel aged) werkt het precies andersom. Daar zijn de smaken gecompliceerder en is het smakenpallet breder. Hierdoor hebben de aroma's de ruimte nodig om volledig tot hun recht te komen bij het drinken. Ook heeft een hogere temperatuur temperatuur invloed op de smaak, de aroma's komen dan beter tot hun recht. Tot slot is de schuimkraag minder belangrijk bij deze bieren. Sommige zeer zware bieren hebben zelfs bij het schenken al geen schuimkraag.

Bierglazen kopen?

Nu je weet wat de invloed is van het bierglas op de smaak van het bier wil je wellicht op zoek naar bierglazen om jouw kast aan te vullen? Bij Biervaneigenbodem hebben we een ruim assortiment aan bierglazen. We leveren vanaf een vol doosje van 12 stuks gratis en kunnen bij aanvraag ook bierglazen bedrukken. 

Alle bierglazen Bierglazen bedrukken

Bedankt voor het lezen van deze blog en tot snel in onze webshop!

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 6 bieren (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Koersprêt Giftset 6-Pack - Koersprêt Bier Grootebroek
Product bekijken
Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Klinker Bier Tas (8 bieren) - Brouwerij Klinker Maastricht
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd