Hoe wordt bier gebrouwen? - leuk om te weten – Biervaneigenbodem

Hoe wordt bier gebrouwen? - leuk om te weten

De basis van het brouwproces begint uiteraard bij de ingrediënten die nodig zijn om bier te kunnen maken. In de basis hebben alle bieren dezelfde ingrediënten: water, graan, hop en gist. Maar hoe kunnen alle bieren dan zo verschillend smaken? Dat heeft te maken met de temperatuur en de duur van het koken tijdens het brouwproces, iets wat brouwers graag geheim houden maar toch willen wij jullie kort laten zien hoe dit proces stap voor stap plaatsvindt. 

Mouten - belangrijk voor de smaak

Bij de eerste stap wordt de graan (gerst) in water in de koude kast gelegd net zo lang tot de gerst zich volledig met water heeft volgezogen. Vervolgend wordt het overgebracht in de warme kast waar de gerst zich kan ontkiemen. Als de gerst zich ontkiemt heeft begint er een scheikundig proces waarbij de aanwezige gerst enzymen (een soort eiwitten) produceert die in staat zijn om het aanwezige zetmeel om te zetten in suikers. Om het kiemproces te stoppen wordt de gerst op hoge temperatuur gedroogd.

Weetje: hoe hoger de temperatuur bij het droogproces is hoe donkerder de mout, en dus hoe donkerder het bier.  

Maischen - wort en draf creëren 

Als de mout gedroogd is wordt het gemalen of geperst. Hierdoor worden de enzymen opnieuw actief waardoor deze het resterende zetmeel om zetten in suiker. Als de mout aan water wordt toegevoegd kan dit proces opnieuw beginnen. Wanneer dit proces zich heeft voldaan filtert de brouwer dit mengsel waardoor er een helder mengsel (wort) en een troebel mensen (draf) ontstaat. 

Weetje: het verschilt per brouwer of bij het maischen wordt geperst of gemalen. Dit heeft te maken met de keuze voor troebel of helder bier.

Koken - het geheim van de brouwer

Aan het heldere mengsel (wort) wordt hop toegevoegd, er zijn enorm veel soorten hop die elk hun eigen smaakkarakteristieken hebben. Het mengel met de hop wordt langzaam aan de kook gebracht. De manier waarop dit gebeurt is voor iedere brouwer anders. Iedere brouwers heeft zijn eigen recept waarin precies de duur van elk kooktraject wordt beschreven. Zo kan het bijvoorbeeld dat het brouwsel eerst een aantal minuten op 70 graden wordt gehouden en vervolgens nog een aantal minuten op 80 graden, of zelfs op 79,3 graden aangezien het zo nauw luistert. Dit kan tot enkelen temperatuurverhogingen komen. Wanneer de brouwer zijn kooktrajecten heeft nagelopen wordt het brouwsel opnieuw afgekoeld om te kunnen beginnen aan het volgende traject. 

Weetje: bij stadsbrouwerij Dordrecht hebben wij met eigen ogen het hele brouwproces mogen zien. Hier wordt met de hand gebrouwen en in grote pannen wordt de temperatuur door echt vakmanschap beheerst. 

Gisten - suiker omzetten in alcohol

Bij bijna alle speciaalbieren wordt gebruikgemaakt van zogenaamde hoge gisting. Dit betekent dat het brouwsel op kamertemperatuur wordt gehouden en dat hierdoor de alcohol die de gist produceert omhoog gaat en op het bier komt te liggen. Gist zijn micro organismen die kunnen zorgen voor 'anaerobe dissimilatie' . Dit is het proces waar zetmeel wordt omgezet in koolstofdioxide (koolzuur) en alcohol. 

Weetje: Als er bij het mouten weinig mout wordt gebruikt ontstaat er een laag alcoholpercentage, en bij veel mout ontstaat er een hoog alcoholpercentage. 

Rijpen - nagisting 

Als het gisten compleet is moet het bier nog enkele weken rijpen totdat het gedronken kan worden. Hierna kan het gebotteld worden en is het klaar voor weer een nieuwe beleving.

Weetje: Ook kiest de brouwer er soms voor om extra gist toe te voegen aan de fles voor het zogeheten na-gistingsproces. Hierdoor krijgt het bier gedurende de tijd een nog betere smaak.

Meer lezen? hou onze website dan goed in deze gaten want er komt elke week een nieuw interessant nieuwsbericht op onze website! 

Een bier cadeau geven? Kijk eens tussen onze bier geschenken.

Zelf een bierpakket samenstellen? Kijk tussen al onze speciaalbieren

Op zoek naar een anders bierpakket? Kijk dan tussen de collecties bierpakket cadeau en speciaalbier pakket

Speciaalbier met korting kopen? Kijk dan tussen onze aanbieding speciaalbier.

Beste verkochte bierpakketten

Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Cadeauverpakking 4 bieren + glas (Kald Kletske) - Brouwerij Dockum Dokkum
Product bekijken
Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Cadeaubox 6 snorren + opener - Brouwerij De Snor Arnhem
Product bekijken
Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Complete proeverij (11 bieren + glas) - Brouwerij De Toekomst Fijnaart
Product bekijken
6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery 6-Pack Waterland Bierpakket - Waterland Brewery Monnickendam
Product bekijken

Of ontdek onze andere producten:

Bierpakketten Cadeaubon Bier

Brouwerij voucher Bier brouwpakket Bierabonnement

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd