Hoe start ik met bier brouwen?
Het is de meest gedronken alcoholische drank in Nederland. In ons kikkerlandje hebben we meer dan 700 biermerken, een groter aantal dan onze Belgische zuiderburen. De passie van het bierbrouwen speelt enorm in ons land en het is enorm aanstekelijk. In deze blog leggen we je graag uit hoe ook jij kunt beginnen met bierbrouwen om wellicht in de toekomst een van de ruim 700 biermerken te vergroten met jouw unieke merk.
Bier brouwen met een thuisbrouwpakket
Het brouwen van bier is een ambacht. En net als bij iedere ambacht is de eerste stap op dit gebied: doen. Met een bier brouwpakket doorloop je het proces van bierbrouwen van begin tot eind in eenvoudige stappen zonder dat je over de receptuur hoeft na te denken, Het is de ideale manier om kennis te maken met het brouwen, zo leer je welke stappen nodig zijn om bier te kunnen brouwen. Ook geeft het meer feeling bij de andere stappen van deze blog. Bier brouwpakketten zijn er in diverse soorten en maten. Als je de stappen op je gemak en aandachtig volgt dan is iedereen in staat om een heerlijk speciaalbier te brouwen.
Bij Biervaneigenbodem werken wij samen met De Brouwbroeders. Zo zijn er brouwpakketten beschikbaar in de smaken Weizen, Blond en Belgisch Tripel.
Bekijk alle thuisbrouwpakketten
Een Cursus bierbrouwen
Een aanvulling op het bierbrouwpakket, en een uitstekende manier om goed bier te leren brouwen, is het volgen van een cursus bierbrouwen. Deze stap volgt het principe van 'leer van de meester', omdat je hierin een bierbrouwproces uitgelegd krijgt door een ervaren brouwer. Hierdoor leer je de fijne kneepjes van het vak en dat scheelt in beginnersfouten die je niet meer hoeft te maken.
Neem als voorbeeld de prachtige workshop bierbrouwen van Brouwerij De 7 Deugden. Met deze cursus loop je samen met een ervaren brouwer een dag lang door het gehele brouwproces heen. De brouwer vertelt je alles over de ingrediënten, temperaturen, tijden en methoden die bij het brouwproces gebruikt worden. In een dag lang leer je insides van een ervaren brouwer waar je normaal gesproken maanden of jaren over zou doen. En dan blijft uiteraard nog het principe 'practise makes perfect' van toepassing. Hoe meer brouwsels je zelf hebt gemaakt (waarvan een deel absoluut zal mislukken), hoe beter je wordt in brouwen. Je leer namelijk van iedere fout.
Bier brouwen in een huurbrouwerij
Als je echt veel thuisbrouwsels hebt gebrouwen zul je langzaam een gevorderde hobbybrouwer zijn geworden met een eigen brouwstijl. Als je deze brouwstijl onder de knie hebt en goed en uniek genoeg vindt kan je ervoor kiezen om dit groter te brouwen bij een huurbrouwerij. Een huurbrouwerij is een fysieke brouwerij die zijn brouwcapaciteit deels verhuurt aan andere kleinschaligere brouwers. Voor de brouwerij levert dit een hogere bezettingsgraag (en uiteraard extra geld) op, en voor de huurbrouwerij is het mogelijk om tegen een betrekkelijk lage prijs speciaalbier op grotere schaal te gaan brouwen.
Bij het huurbrouwen komen nog een aantal extra formaliteiten kijken, zoals inschrijving bij de KvK, het documenteren van het brouwproces, kennis van accijnsen en nog een aantal kleine zaken. Ook is het verstandig om de bieren gelijk te laten etiketteren, voor een bierfles met eigen etiket. Hierbij komen de brouwerij naam, een logo en andere zaken rondom het maken van een biermerk kijken.
Een biermerk creëren
Het biermerk kan compleet gemaakt worden met:
- Een bierpakket met eigen ontwerp
- Bedrukte bierglazen
- Bieropener met bedrukking
- Jouw bierpakket verkopen via Biervaneigenbodem